Teknologiakurssi

Teknologiakurssi, Ryhmä 5

Blogiposti

Saapuessani maanantaina koneteknologiakeskuksen pihaan ei minulla ollut suuria odotuksia tulevista kahdesta viikosta. Lukiolaisen silmissä KTK on melko etäinen ja kaukainen paikka. Ensimmäisenä päivänä tuli jo kuitenkin ilmi että kyseinen pytinki keskittyy selkeästi tutkimukseen ja kehitykseen melko käytännönläheisellä tasolla. Käytävillä näkyi useita robotteja, ja yleisesti ottaen tilat muistuttivat enemmän teollisuuslaitosta kuin yliopistoa.

Toisena päivänä pääsimme heti hommiin. Aloitimme 3D-mallinnuksen Autodesk Inventor Pro -ohjelmalla. Ohjelman käyttö tuotti harjaantumattomalle pieniä hankaluuksia, mutta pienellä harjoittelulla saimme ideamme alulle – päätimme valmistaa kestävästä ABS-muovista pienikokoisen korttikotelon johon voisi mahduttaa kirjasto-, bussi- ja pankkikortit. Pidimme pienimuotoisen designkilvan, jonka voittajaksi päättyi Tor Vesterisen ehdotus.

Mallinnus oli kuitenkin vasta alkua, ja saimme seuraavina päivinä kokeilla myös tuotantoa. Aloitimme puhelintelineistämme jotka tulostettiin kipsistä: kappaleiden päältä imuroitiin ja puhallettiin kipsipöly pois, jonka jälkeen laitettiin päälle kemiaalinen kiinnike. Muovitulosteille taas valmistettiin lipeäliuos jossa kappaleiden annettiin kylpeä joitakin tunteja täyteaineen poistamiseksi. Tulokset tosin jättivät toivomisen varaa, mutta onneksi ohjaajamme Jarmo osasi auttaa näissäkin tilanteissa!

Mallinnuksen ja tulostuksen lisäksi oli vielä kolmas menetelmä jota saimme kokeilla: skannaus. Skannauksessa silitysraudan näköistä kojetta kuljetetaan ympäri skannattavaa kappaletta. Pienen jälkikäsittelyn jälkeen esille saadaan malli, jota voidaan nyt joko muokata edelleen tai tulostaa heti. Kokonaisuutena 3D-menetelmät ovat olleet mielenkiintoisia mutta myös opettavaisia – teknologia on vielä kehitysasteella ja sen käytölle on suuria rajoitteita.

Mutta AMK ei ole pelkästään työntekoa ja raadantaa. Työskentely on perustunut yli kaiken yhteistyöhön ja keskusteluun; parhaat ratkaisut syntyvät aina ryhmissä. Alussa suureltakin vaikuttanut työmäärä oli lopulta käsiteltävissä kun työt jakoi reilusti kaikkien ryhmän jäsenien kesken. Toisaalta on ajoittain myös tuntunut siltä että töitä olisi saanut olla enemmänkin ja suuri osa ajasta on saatu käyttää myös työhön liittymättömien asioiden parissa. Mutta onhan se totta kai ymmärrettävää, että ensimmäisellä kerralla kaikki ei suju ihan suunnitelmien mukaan, ja kokonaisuutena on kurssi ollut ehdottomasti positiivinen kokemus. Kaikki ovat mukana hyvällä mielellä – ainakin ruokatunnin jälkeen.

-Elias

Mainokset
Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s